Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 964 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl

Maślane bułeczki

środa, 11 maja 2011 18:52

 

Od pewnego czasu przymierzałam się do zrobienia

tych pysznie wyglądających bułeczek.

Oryginalny przepis znalazłam tutaj

- w kopalni wypiekowych pomysłów.

Może nie wyszły mi tak idealnie i równiutko,

ale chciałam je na jeden raz wcisnąć

do mojego małego piekarnika :)

Mam nadzieję, że nieźle wyglądają,

bo smakują wyśmienicie! A z nutellą... mmmmm

 

 

Składniki:

5g drożdży instant lub 10g świeżych

175g letniego mleka

30g płynnego masła

1 łyżka cukru

1 jajko

280g mąki pszennej ( ja uważam, że troszkę więcej )

1 łyżeczka soli

roztopione masło do posmarowania bułeczek

 

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.

Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła, cukrem i jajkiem

( w przypadku drożdży instant - po prostu wymieszać

je z mąką). 

Mąkę wymieszać z solą i dodać resztę składników.

Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.

W miarę potrzeb należy dosypać odrobinę mąki.

Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h (do podwojenia objętości).

Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt

o wymiarach 20 x 40 cm.

Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm.

Każdy z pasków podzielić na 4 części.

Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego

posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną

powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie,

lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm.

Kawałki układać na blaszce dość luźno jeden za drugim,

opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.

Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem.

Piec 15 - 20 minut  w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.

 



oceń
0
0

niedziela, 23 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 915  

free counters

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj: