Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 934 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl

Ciasto drożdżowe

czwartek, 12 maja 2011 19:23

 

Wspaniałe ciasto drożdżowe - lekkie

i puszyste.  Przepis ten znalazłam na blogu "moje wypieki". Polecam!


Składniki:

300 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych

pół szklanki letniego mleka (125 ml)

1 jajko

50 g roztopionego masła

45 g cukru

1/4 łyżeczki soli

Ponadto:

1 jajko, do posmarowania

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw

zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić,

pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo,

aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym,

pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej

keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych).

Ja piekłam w na okrągłej blasze.

Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem

i wysypana bułką tartą.  Ciasto przykryć, odstawić

w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym

jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:

50 g masła, miękkiego

10 płaskich łyżek mąki

4 łyżki cukru

8 g opakowanie cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę

(jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut.

Po wystudzeniu pokroić.

 

 



oceń
0
0

sobota, 21 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 996  

free counters

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj: