Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 934 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl

Risotto blues

czwartek, 02 czerwca 2011 17:20

 

Przez lata jedliśmy risotto nie wiedząc,

że to po prostu zwyczajny ryż z warzywami.

Aż pewnego dnia odkryłam ten specjalny gatunek ryżu

- o nieco mniejszych, lekko zaokrąglonych, pękatych ziarnach.  Doskonale łączy się z różnymi przyprawami

i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje

w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa subtelnie rozpływa się w ustach. Polecam Wam tą tradycyjną włoską potrawę, tutaj w najprostszej wersji : kurczak z cebulką :)


 

Składniki:

pierś z kurczaka

2 średnie cebule

2 - 3 ząbki czosnku

około 1,5 szklanki ryżu

1 szklanka rosołu ( kostka rosołowa rozpuszczona w gorącej wodzie )

olej lub oliwa

pieprz, sól, papryka, ulubione zioła

parmezan do posypania risotto

 

 

Mięso kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki

i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy posiekaną cebulę,

dalej smażymy.

Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy ryż i również lekko

go smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy

świeżo wyciśnięty czosnek.

Po około 1 - 2 minutach ( nie dłużej, aby czosnek nie zrobił się gorzki ) całość zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem.

Można teraz przyprawić nasze risotto pieprzem, solą, jarzynką, papryką, ziołami - co Wam smakuje najbardziej.

W razie potrzeby dolewamy wody, aby ryż był cały czas mokry,

kleisty i się nie przypalał.

Dusimy tak na wolnym ogniu około 15 - 20 minut.

Ryż nie może być rozgotowany, ale taki pomiędzy

al dente a miękkim. Podajemy w miseczce lub na talerzu,

posypujemy parmezanem.

Składniki risotto możemy komponować dowolnie dodając grzyby,

warzywa, szynkę itp

Smacznego :)


oceń
0
0

sobota, 21 października 2017

Licznik odwiedzin:  3 008  

free counters

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj: