Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 935 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl

Risotto blues

czwartek, 02 czerwca 2011 17:20

 

Przez lata jedliśmy risotto nie wiedząc,

że to po prostu zwyczajny ryż z warzywami.

Aż pewnego dnia odkryłam ten specjalny gatunek ryżu

- o nieco mniejszych, lekko zaokrąglonych, pękatych ziarnach.  Doskonale łączy się z różnymi przyprawami

i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje

w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa subtelnie rozpływa się w ustach. Polecam Wam tą tradycyjną włoską potrawę, tutaj w najprostszej wersji : kurczak z cebulką :)


 

Składniki:

pierś z kurczaka

2 średnie cebule

2 - 3 ząbki czosnku

około 1,5 szklanki ryżu

1 szklanka rosołu ( kostka rosołowa rozpuszczona w gorącej wodzie )

olej lub oliwa

pieprz, sól, papryka, ulubione zioła

parmezan do posypania risotto

 

 

Mięso kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki

i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy posiekaną cebulę,

dalej smażymy.

Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy ryż i również lekko

go smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy

świeżo wyciśnięty czosnek.

Po około 1 - 2 minutach ( nie dłużej, aby czosnek nie zrobił się gorzki ) całość zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem.

Można teraz przyprawić nasze risotto pieprzem, solą, jarzynką, papryką, ziołami - co Wam smakuje najbardziej.

W razie potrzeby dolewamy wody, aby ryż był cały czas mokry,

kleisty i się nie przypalał.

Dusimy tak na wolnym ogniu około 15 - 20 minut.

Ryż nie może być rozgotowany, ale taki pomiędzy

al dente a miękkim. Podajemy w miseczce lub na talerzu,

posypujemy parmezanem.

Składniki risotto możemy komponować dowolnie dodając grzyby,

warzywa, szynkę itp

Smacznego :)


oceń
0
0

Kisiel truskawkowy

poniedziałek, 30 maja 2011 16:35

 

 

 

Nie wiem czy to dobrze, czy to źle, ale pisanie tego bloga motywuje mnie do różnych eksperymentów kulinarnych.

Na przykład do tej pory nigdy nie odważyłam się zrobić

kiślu (albo kisielu ;) metodą  domową, a przecież to takie proste! Szczególnie, że lubię ten deser, a we Francji

nie można go kupić w sklepie. Budyniu zresztą też nie :(

Kisiel nie jest zbyt tuczący, więc czuję się lekko rozgrzeszona, a w przyszłości zamierzam wypróbować

różne smaki:) Wam też polecam, bo TAKI kisiel

jest naprawdę wyjątkowo smaczny!

 

Składniki:

250 g truskawek

500 ml wody

4 łyżki cukru

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej


Truskawki należy opłukać, obrać i rozdrobnić mikserem.

Można pozostawić część większych kawałków. Dodać cukier.

Do zimnej wody wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.

Połączyć z truskawkami. Doprowadzić do wrzenia, gotować

przez około 1 - 2 minut i gotowe :)


oceń
0
0

Biszkopt z rabarbarem

niedziela, 29 maja 2011 17:01

 

... a raczej rabarbar w cieście biszkoptowym ;)

Tak jakoś wyszło, że ilość rabarbaru przerosła moje oczekiwania, zmieniając tym samym proporcje i samą ideę ciasta - ale mądrze napisane :P

Okazało się jednak, że wypiek się udał wyśmienicie!

Środek ciasta był jakby lekko galaretkowaty, czy może "kiślowaty" i naprawdę bardzo smaczny, odpowiednio

słodko - kwaśny. Z pewnością powtórzę ten przepis,

może następnym razem w wersji truskawkowej :)


 

Składniki:

140 g mąki pszennej ( 1 szklanka )

130 g cukru - pudru ( 1 szklanka )

5 jajek

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

oraz około 5 gałązek rabarbaru, 2 łyżki cukru

i 3 łyżki dowolnego dżemu

 

Żółtka ubić z cukrem - pudrem. Osobno ubić na sztywno białka.

Do żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,

a następnie pianę i delikatnie wymieszać ciasto.

Foremkę wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto.

Rabarbar obieramy i tniemy na małe kawałki. Posypujemy cukrem

i mieszamy z dżemem, a następnie całość wykładamy

na wierzch ciasta.

Pieczemy około 30 minut w 180°C

Smacznego :)


oceń
0
0

sobota, 21 października 2017

Licznik odwiedzin:  3 006  

free counters

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj: