Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 935 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl

Chouquettes de Juliette

sobota, 04 czerwca 2011 20:13

 

 

Są bardzo popularne we Francji, jak u nas np. pączki.

I całkiem smaczne :) To coś w rodzaju ciasta ptysiowego,

czy eklerki. Są leciutkie i choć puste w środku,

mają coś takiego w sobie, że znikają w oka mgnieniu.

Oto pierwsza wersja przepisu na te francuskie przysmaczki:

 

 

Składniki:

250 ml wody

125 g mąki

60 g masła

szczypta soli

50 g cukru

4 jaja

cukier - perełki do posypania


Ciasto robi się tak, jak na ptysie, choć dla mnie -

początkującej kucharki, była to nowość :)

Czyli: w rondelku gotujemy wodę z cukrem, masłem i solą.

Wsypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy masę.

Na wolnym ogniu, cały czas mieszając, odparowujemy ciasto,

aż przyjmie formę kuli. Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia

( w oryginalnym przepisie około 1 min, ale ja dodałam

jeszcze kilka ).

Następnie ciasto przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko,

i dobrze mieszamy.

Z kolejnymi jajkami postępujemy  tak samo.

Gotową masę wykładamy łyżeczką na pergamin, zachowując odstępy,

gdyż ciasto urośnie. Posypujemy perełkami cukru i wstawiamy

do piekarnika. Pieczemy około 20 - 30 minut na złoty kolor

w 180°C. Najlepsze w dniu pieczenia, choć mała szansa,

aby coś zostało na drugi dzień.

Smacznego :)

 

PS. Wypróbowałam drugą wersję przepisu na chouquettes,

ale muszę stwierdzić, że nadaje się ona bardziej na "gnocchi".

Jak zrobię, to się podzielę :)

oceń
0
5



Więcej na ten temat


sobota, 21 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 994  

free counters

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj: