Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 934 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl

Pierogi z jagodami

piątek, 10 czerwca 2011 14:37

 

 

Oto moje pierwsze w życiu pierogi z jagodami :)

Może zdjęcie nie jest zbyt rewewlacyjne, bo trzeba

było szybko wyrabiać ciasto, wałkować, wycinać,

nadziewać, no a potem gotować, mieszać i jeść

póki ciepłe,więc nie było czasu na żadną

sesję fotograficzną, ale uwierzcie mi, że smakowały

mmmmmm super :)

Ciasto wyszło bardzo mięciutkie i sprężyste, a pierogi

nie rozkleiły się. Polecam ten przepis, który znalazłam

na stronie Dorotus. Choć oryginalnie ciasto wyrabia się

przy pomocy miksera, ja zdecydowałam się

na sposób tradycyjny - czyli własnymi rękami, bo lubię :)

 

Składniki:

3 szklanki przesianej mąki

1 jajko

3/4 - 1 szklanki gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka oleju

 

Nadzienie:

jagody świeże,mrożone lub ze słoiczka


Składniki ciasta można zmiksować, lub wyrobić ręcznie.

Następnie podzielić na 3 części i wałkować cienkie placki.

Tradycyjnie szklanką lub foremką wycinamy kółka, nakładamy nadzienie

i starannie sklejamy brzegi pierogów. Gotujemy około 5 minut.

Pierożki możemy podawać z roztopionym masełkiem lub śmietanką,

posypane cukrem i np cynamonem. Pychotka :)

Smacznego!

 

 


oceń
0
1

Zamek w Sercy i miasteczko St Gengoux le National

poniedziałek, 06 czerwca 2011 14:26

 

Była niedziela,przedostatni dzień maja zeszłego roku.

Pojechaliśmy obejrzeć zamek w Sercy.

Dwóch panów, prawdopodobnie ojciec i syn,

krzątający się wokół swojej posiadłości,

od razu dostrzegli w nas turystów.

Zaglądając przez piękną bramę wejściową nie byliśmy

do końca pewni, czy to  muzeum, czy jednak prywatna rezydencja.

Tak - w większości zamków we Francji ludzie po prostu mieszkają :)

 

 

Ale nie zamek okazał się celem naszej wyprawy.

To pobliskie senne miasteczko  

St Gengoux le National (Saône et Loire) ze swoimi średniowiecznymi zabudowaniami. Spacer tymi starymi uliczkami był dla nas jak podróż w czasie.

 

 

To, co najbardziej kocham w podróżach, to świadomość

bycia gdzieś po raz pierwszy w życiu i tajemnica,

jaką kryje w sobie to miejsce.

 

 

Przed wyjazdem poszliśmy na   caffè latte  

do małej knajpki przy głównej uliczce Saint Gengoux-le-National. Nie mogę powiedzieć, że obsługiwał

nas kelner, bo ten przeszło 50 - letni przesympatyczny gaduła przyjął nas jak w swoim domu.

I jeszcze nam się nieźle oberwało, że jesteśmy

okropnymi egoistami, myślimy tylko o swojej wygodzie,

a o własnym psie zapominamy. Pobiegł do środka

i po kilku sekundach wrócił z miseczką zimnej wody

dla Homera.

To była bardzo miła niedziela...

 


oceń
0
2

Chouquettes de Juliette

sobota, 04 czerwca 2011 20:13

 

 

Są bardzo popularne we Francji, jak u nas np. pączki.

I całkiem smaczne :) To coś w rodzaju ciasta ptysiowego,

czy eklerki. Są leciutkie i choć puste w środku,

mają coś takiego w sobie, że znikają w oka mgnieniu.

Oto pierwsza wersja przepisu na te francuskie przysmaczki:

 

 

Składniki:

250 ml wody

125 g mąki

60 g masła

szczypta soli

50 g cukru

4 jaja

cukier - perełki do posypania


Ciasto robi się tak, jak na ptysie, choć dla mnie -

początkującej kucharki, była to nowość :)

Czyli: w rondelku gotujemy wodę z cukrem, masłem i solą.

Wsypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy masę.

Na wolnym ogniu, cały czas mieszając, odparowujemy ciasto,

aż przyjmie formę kuli. Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia

( w oryginalnym przepisie około 1 min, ale ja dodałam

jeszcze kilka ).

Następnie ciasto przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko,

i dobrze mieszamy.

Z kolejnymi jajkami postępujemy  tak samo.

Gotową masę wykładamy łyżeczką na pergamin, zachowując odstępy,

gdyż ciasto urośnie. Posypujemy perełkami cukru i wstawiamy

do piekarnika. Pieczemy około 20 - 30 minut na złoty kolor

w 180°C. Najlepsze w dniu pieczenia, choć mała szansa,

aby coś zostało na drugi dzień.

Smacznego :)

 

PS. Wypróbowałam drugą wersję przepisu na chouquettes,

ale muszę stwierdzić, że nadaje się ona bardziej na "gnocchi".

Jak zrobię, to się podzielę :)


oceń
0
5

sobota, 21 października 2017

Licznik odwiedzin:  3 003  

free counters

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj: